Monday, August 06, 2007

Vzpomínka na prim.Rostislava Lukaštíka


Ve věku 81 let zemřel emeritní primař Interního oddělení A MUDr.Rostislav Lukaštík.

Prim. Dr. Lukaštík se narodil 6. dubna 1926 v Přerově. Po vystudování Lékařské fakulty Palackého univerzity v červnu 1951 začínal na interním oddělení u prim. Dr. Vejrosty ve vsetínské nemocnici, na kterého po celý život vzpomínal a vždy se považoval za jeho žáka. Jeho životní cesta nebyla lehká , protože jeho tatínek byl sokolský starosta a za války působil v odbojové organizaci Obrana národa a v roce 1948 byl odsouzen na 10 let v Leopoldově.Do Závodního ústavu národního zdraví v Gottwaldově byl poslán v roce 1955 jako odborný internista a kardiolog. Odtud přešel na post zástupce přednosty Interního oddělení Baťovy nemocnice prim. Dr. F.Fojtíka. Další desetiletí pak působil jako ordinář pro kardiologii. V roce 1968 se stal iniciátorem vzniku Kardiologických dnů ,které proslavily Zlín po celé republice a sám byl opakovaně zvolen za člena výboru České kardiologické společnosti.Prof.MUDrZdeněk .Fejfar významný český kardiolog panu primáři MUDr.R.Lukaštíkovi vzdává hold ve své životopisné knize "Česká kardiologie a kardiologové“ píše o jeho velkém přínosu pro rozvoj české kardiologie zejména v terénní praxi ,dále píše, že díky jeho odborným znalostem a osobním vlastnostem lze dělat špičkovou kardiologii i mimo univerzitní centra.
V roce 1971 se interna rozděluje na dvě části. Na oddělení A se stal přednostou Dr.R. Lukaštík a odd. B vedl prim.Dr. Jaroslav Rybka, CSc.
Interní oddělení A se pod jeho vedením zaměřilo na kardiologii. Jako aktivní člen Československé kardiologické společnosti byl oceněn nejvyššími kardiologickým vyznamenáním "Libenského medailí". V roce 1971 při této příležitosti kardiologických dnů byla na jeho oddělení otevřena první koronární jednotka v nemocnici okresního typu .Tato jednotka se stala vzorem při budování dalších KJ v okresních nemocnicích.
Dalším záslužným počinem v jeho životě bylo otevření kardiostimulačního centra v nynější nemocnici v roce 1982, které bylo spádovou oblastí pro dnešní celý zlínský kraj. Na jeho interním oddělení byl v roce 1989 instalován první echokardiografický přístroj v okrese .
Jeho celoživotní práce byla oceněna čestným členstvím v internistické a kardiologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně
Miloval svou internu a své pacienty, jeho práce mu byla i koníčkem, pro což svědčí jeho výrok: „ Co myslíte, že jsem dělal, když mi bylo těžko? Šel jsem za svými pacienty do nemocnice.“
Ve svých 65 ti letech předal vedení interního oddělení prim. Dr. Františku Kelovi. Dlouhou dobu se ambulantně věnoval své milované kardiologii v ambulanci.
Myslím,že v tomto období všichni kdo měli problémy se srdíčkem prošli jeho oddělení nebo ambulanci.
Z jeho blízkých přátel bych jmenoval prim. a doc. Dr. Karla Kuběnu a Dr.Františka Bakalu , které spojovala láska k hudbě, výtvarnému umění a víra. Dovolím si citovat jeho slova: „Když se jako já denně ocitáte v blízkosti smrti, musíte v něco věřit. Držíte-li pacienta za ruku a ta ruka náhle klesne, musíte věřit, že ten člověk odchází do nějakého krásného světa.“
V roce 2006 mu byla udělena Cena města Zlína za celoživotní obětavou práci ve službě lidem při péči o jejich zdraví v oboru interního a kardiologického lékařství, za lidský vnímavý a zodpovědný přístup k pacientům a za vynikající výsledky v uvedeném oboru medicíny.
Při příležitosti 8O- tého výročí založení Baťovy nemocnice dne 14.9.2007 v Městském divadle bude jeho práce oceněna pamětní medailí,pan primář si ji ,bohužel,již nevyzvedne. .Postaví se tak do řady velkých osobností Baťovy nemocnice vedle prvního ředitele B.Alberta a primáře dr.J Černoška a dalších.
Pokud někde existuje kardiologický Olymp ,a on jistě existuje,tak tam pan primář R.Lukaštík určitě je a divá se na nás.
Contrā vim mortis nōn est medicāmen in hortīs –
Proti síle smrti se v zahradě nenachází žádná léčivá bylina

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home